درخواست طلاق از طرف مرد
در مراحل طلاق از طرف مرد، قانونگذار نیازی به ارائه دلیل از طرف آقا ندیده است و آقا می تواند بدون دلیل موجه درخواست طلاق از طرف مرد بدهد.
یکی از اصلی ترین مراحل درخواست طلاق از طرف مرد، تعیین و تکلیف مسائل مالی مربوط به ازدواج مانند مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و تنصیف اموال در طلاق است. یعنی بعد از اینکه دادگاه رای طلاق را صادر کرد، آقا باید قبل از جاری شدن صیغه طلاق، اقدام به پرداخت موارد مالی بکند.
نحوه درخواست طلاق از طرف مرد نسبت به طلاق از طرف زن آسان تر است، اما با توجه به پیچیدگی های تعهدات مالی ناشی از ازدواج، حتما قبل از شروع روند طلاق از طرف مرد با یک وکیل طلاق متخصص مشاوره نمایید.
تجربه صد ها پرونده مشابه پرونده شما، ما را نسبت به نیازها، دغدغهها و نگرانی های شما آگاه کرده است و در صورتی که ،وکیل خانواده ما وکیل پایه یک دادگستری سعید نقدی همراه شماست تا وضعیت پرونده شما بررسی شود و بهترین راهکار برای طلاق از طرف مرد به شما ارائه شود.
قانون جدید درخواست طلاق از طرف مرد در سال 1403
همانطور که گفته شد، در قانون جدید طلاق از طرف مرد، این امکان وجود دارد که آقا مهریه را به صورت کامل پرداخت نکند و مهریه برای آقا قسط بندی شود.
قسط بندی مهریه در طلاق از طرف مرد، بستگی به نوع طرح دعوا، نوع دفاع مقابل قاضی و دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف مرد دارد که برای این موضوع، شما نیاز به یک وکیل ماهر دارید.
مراحل درخواست طلاق از طرف مرد
برای مطرح کردن طلاق از جانب مرد مطرح مراحل خاصی در نظر گرفته شده است. این مراحل عبارتند از:
- دریافت گواهی عدم امکان سازش از یکی از دفاتر خدمات قضایی
- ارسال گواهی عدم امکان سازش به دادگاه خانواده توسط مرد
- ارجاع زن و مرد به داوری و معرفی یک نفر به عنوان داور با شرایط اینکه داور از نزدیکان زن و مرد باشد، بالای 30 سال داشته باشد، متاهل باشد و به مسائل خانوادگی و اجتماعی آگاهی داشته باشد.
- پرداخت حقوق زن از جمله مهریه، نفقه، اجرتالمثل و نحله به خاطر یک طرفه مطرح شدن طلاق از طرف مرد
- بررسی مدارک پرونده و صدور گواهی عدم سازش توسط دادگاه
- مراجعه به یکی از دفاتر ازدواج و طلاق جهت جاری شدن صیغه طلاق
نکات مهم شرایط طلاق از طرف مرد
برای اینکه دادگاه حکم طلاق را صادر کند و این حکم توسط مرد قابل اجرا باشد باید شرایط زیر را در نظر داشته باشید.
- طلاق تنها زمانی قابل ثبت است که مرد حقوق مالی زن را پرداخته باشد.
- اگر مرد توانایی پرداخت حقوق مالی زن را نداشته باشد و درخواست اعسار دهد؛ اما دادگاه با درخواست او موافق نکند تنها در صورت رضایت زن طلاق ثبت خواهد شد. البته حتی پس از اجرای حکم هم امکان مطالبه این حقوق توسط زن از طریق اجرای احکام دادگستری وجود خواهد داشت.
- پس از تایید عدم سازش زوجین و صدور حکم طلاق توسط دادگاه تنها در بازه زمانی مشخص شده مرد میتواند برای ثبت طلاق اقدام کند. در غیر این صورت باید کلیه مراحل فوق دوباره اجرا شود.
- برای رسیدگی به پرونده طلاق مطرح شده توسط مرد باید زوج بالغ، عاقل، قاصد و مختار باشد. در غیر این صورت به درخواست طلاق یک طرفه مرد رسیدگی نخواهد شد.
- مرد میتواند با پرداخت حقوق زن بعد از طلاق به طور کامل، زوجه را به صورت غیابی طلاق دهد.
- در صورتی که مرد به دلیل عدم تمکین، سوء رفتار زن، حبس طولانیمدت زن یا اعتیاد زن بخواهد همسرش را طلاق دهد، نیازی به پرداخت مهریه و … نخواهد داشت.
- اگر مرد بخواهد حضانت فرزندان زیر 7 سالش را بگیرد باید مدارک و مستندات عدم صلاحیت همسرش برای نگهداری و مراقبت از فرزندان را به دادگاه ارائه کند.
یکی از شرایط طلاق از طرف مرد پرداخت حقوق مالی و غیرمالی زن به طور کامل است. در صورتی که مرد توانایی پرداخت این حقوق را به صورت قسطی یا یکجا نداشته باشد، موضوع معایب طلاق از طرف مرد مطرح میشود و امکان دارد که زمان رسیدگی به پرونده طلاق زوجین طولانیتر از بازه تعیین شده شود.
مدارک لازم برای ثبت درخواست طلاق از طرف مرد
مدارک لازم برای طلاق از طرف مرد شامل شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج است.
پس از آماده کردن این مدارک زوج میتواند به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و گواهی عدم سازش را بگیرد. سپس این گواهی را به همراه کپی مدارک به دادگاه خانواده تحویل دهد.

طلاق از طرف مرد در دوران عقد
مراحل طلاق از طرف زوج در دوران عقد با مراحل طلاق بعد از ازدواج یکسان است. در این شرایط هم باید زوج به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند و پس از دریافت گواهی عدم سازش آن را به دادگاه خانواده ارائه دهد.
تنها تفاوتی که طلاق در دوران عقد و بعد از ازدواج وجود دارد، نحوه پرداخت مهریه، اجرتالمثل، نفقه و نحله است. در دوران عقد در صورتی که زوجه باکره باشد، زوج موظف است نیمی از مهریه تعیین شده را به او بپردازد.
همچنین با توجه به اینکه زوجین با هم زیر یک سقف نرفتهاند و زندگی زناشویی آنها شروع نشده است، اجرتالمثل و نفقه به زن تعلق نخواهد گرفت.
طلاق از طرف مرد چقدر طول میکشد؟
اگر طلاق از سمت مرد مطرح شده باشد و زن به حکم صادر شده اعتراض داشته باشد، دادگاه تجدید نظر تشکیل میشود و امکان دارد از زمان مطرح شدن درخواست طلاق تا انجام آن بیشتر از یک سال زمان نیاز باشد.
اما در صورتی که زن به حکم صادر شده توسط دادگاه اعتراضی نداشته باشد و با درخواست طلاق یک طرفه مرد مخالفت نکند، از زمان ارائه درخواست طلاق تا زمان جاری شدن صیغه طلاق بین 4 ماه تا 6 ماه زمان لازم است.
اجرت المثل در طلاق از طرف زوج
منظور از اجرت المثل در طلاق، مزد زحماتی است که خانم در طول زندگی مشترک، مانند خانه داری، بچه داری و … کشیده است.
مبلغ اجرت المثل توسط دادگاه مشخص می شود و به صورت سالیانه اعلام می شود.
به طور مثال مبلغ اجرت المثل یک خانم که به مدت ۱۰ سال زندگی مشترک داشته، سه میلیون در سال مشخص می شود و آقا باید مبلغ ۳۰ میلیون تومان به عنوان اجرت المثل ایام زوجیت به خانم پرداخت کند.
تنصیف اموال در طلاق از طرف مرد
شرط تنصیف اموال در سند ازدواج به صورت پیش فرض وجود دارد و اکثر زوجین، آن را امضا می کنند.
قبل از هر چیزی لطفا سند ازدواج خود را بررسی کنید تا ببینید این شرط را امضا کرده اید یا خیر.
البته تجربه چند ساله ما نشان داده است که وقتی آقا می خواهد برای طلاق اقدام نماید، از قبل دارایی های خود را انتقال می دهد تا درگیر موضوع تنصیف اموال در طلاق نشوند.
معایب طلاق از طرف مرد
با وجود اینکه در قانون کشور ما حق طلاق با مرد است، اما مطرح کردن درخواست طلاق یک طرفه مرد معایبی هم دارد. از جمله معایب طلاق از سمت زوج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در صورت عدم اعتراض زوجه به حکم دادگاه، طلاق از طرف مرد بین 4 تا 6 ماه طول میکشد.
- اگر زن به حکم دادگاه اعتراض کند پیچیدگیهای طلاق از طرف مرد چند برابر میشود و پرونده ممکن است حتی بیشتر از یک سال طول بکشد.
- اگر مشکلاتی مانند سوء اخلاق در زن وجود نداشته باشد، مرد موظف است که طبق شرط تصنیف دارایی که در زمان عقد امضا شده 50 درصد یا نیمی از دارایی خودش را که بعد ازدواج به دست آورده به زن واگذار کند.
- در صورتی حکم طلاق صادر میشود که مرد حقوق زن مانند مهریه، نفقه، اجرتالمثل و نحله را پرداخته باشد.